Hoe werkt een psychosomatisch therapeut?

Een psychosomatisch therapeut is gespecialiseerd in het behandelen van stressgerelateerde klachten, chronische pijnklachten en klachten die niet helemaal verklaarbaar zijn. Deze klachten bestaan uit een geestelijk (psychisch) en een lichamelijk (somatisch) deel. Stressgerelateerde klachten (psychosomatische klachten) ontstaan wanneer je uit balans bent. De psychosomatisch therapeut geeft handvatten om de balans te herstellen.

Zowel de lichamelijke klachten als de gedachten, het gedrag, de emoties en de psychosociale omgeving zijn behandelbare aspecten in de psychosomatische behandeling. Het onderkennen, verbinden en integreren van al deze aspecten in de behandeling is specifiek voor psychosomatische therapie.

We bespreken samen de mogelijke oorzaken van de klachten. Inzicht en bewustwording is voorwaarde om het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning te herstellen. We zoeken naar mogelijkheden om de klachten, je leven en gezondheid positief te beïnvloeden. Doel is het leven weer wat aangenamer te maken.

De behandeling kan bestaan uit:

  • Therapeutische gesprekken.
  • Cognitief gedragsmatige interventies.
  • Therapeutisch lichaamswerk gericht op ademhaling, ontspanning, aandachttraining (mindfulness), lichaamsbewustwording en expressie.

Heb je behoefte om deze behandelmethode te ervaren?

Voor een psychosomatisch therapeut bij jou in de buurt kun je kijken op de kaart van Nijmegen.